Postautor: PI » pn 06 lut 2006, 15:41
Witam; no ciekaw jestem, jak wyjdzie ten układ zapłonowy - tak nawiasem mówiąc, opis z tym scalakiem był publikowany w Radioelektroniku bardzo wiele lat temu, ale wówczas sam układ był u nas niedostepny. Przewiduje problem z czujnikiem magnetycznym - były takie stosowane w aparacie zapłonowym naszego Poloneza!!! Co do transila - nie mam sprawdzonych danych, ale na zdrowy rozum transil to dioda zenera o odpowiednich parametrach do tych zastosowań, do jakich jest przeznaczona; nie jest tu zbyt ważna dokładność napięcia przebicia, a wytrzymałośc na wielkość prądu, który w warunkach krytycznych przez ta diode popłynie - uruchamiając z kolei odpowiednie zabezpieczenia. Ja bym zaryzykował transila, ewentualnie np. dwa połączone szeregowo, aby uzyskać pożądane napięcie. Najgorsze, co może się stać, to poleci tranzystor, ale nie sa one juz dzis tak drogie (BU941P i podobne). Jest tez problem cewki zapłonowej, bo te tradycyjne nie nadają się do tego układu, ale cewki do zapłonów elektronicznych sa dośc często spotykane - właściwie, jest ich juz chyba większośc w samochodach.
PI