Układ ST62T25C6 - co to za licho?

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Thorm
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Układ ST62T25C6 - co to za licho?

Postautor: Thorm » wt 07 lut 2006, 21:57

Dostałem do adaptacji głośniki z THX Lucas Film, w środku siedzi ten układ i nie wiem jak to ugryźć. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma dokumentację tego układu? W katalogu EleNoty nie ma w google masa inforamcji gdzie kupić i ile kosztuje ;(

PI

Postautor: PI » wt 07 lut 2006, 22:14

Witam; jest to mikrokontroler 8-bitowy prod. STM (www.st.com); przypuszczalnie bez problemu do kupienia w kraju, ale to nie wszystko. Jest w nim "zaszyty" z pewnościa jakis program i to jest sprawa troche beznadziejna, bo skąd go wziąć??? Bardziej kompetentnie na ten temat mógłby się wypowiedzieć nasz forumowicz "movzx", który te sprawy ma w małym palcu.
PI

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 08 lut 2006, 1:17

Dziekuje za reklame - chociaz akurat uC firmy ST sie nie zajmowalem...
Dolaczam dokumentacje... nieszczegolnie zaawansowane 8bitowce, chyba jedyne w czym przewyzszaja AVR (nie mam tu na celu pokazywania "wyzszosci" co raczej mozliwosc znalezienia zamiennika) - to 16 kanalowy przetwornik A/C (AVR przy tej liczbie nozek maja max 8). Maja zabezpieczenie przed odczytaniem programu - producent zapewne z niego skorzystal :(

Ogolnie THX to nie tyle konkretne rozwiazanie co certyfikat ze dany sprzet posiada funkcje takie a takie... Mysle ze program od tego ukladu jest nie do znalezienia, jedyne wyjscie widze w rozpracowaniu aplikacji i znalezieniu jakiegos zastepczego rozwiazania.
A co tak wlasciwie chcemy z tym sprzetem zrobic, tak z ciekawosci zapytam? ;)
Pozdr.
Załączniki
ST6_prog.pdf
Programming Manual do ST6
(660.61 KiB) Pobrany 368 razy
ST6215_6225.pdf
Dokumentacja serii ST6215 i 6225
(1.45 MiB) Pobrany 345 razy

PI

Postautor: PI » śr 08 lut 2006, 13:58

Witam; no własnie. Jak mozna zrozumiec informacje na stronie "THX Lucas", to dostep do oprogramowania jest mozliwy (w ramach upgradów)tylko dla osób, które przejda odpowiednie szkolenia - płatne- i to w dwóch etapach. Myślę, że jak wspomniał 'Movzx" dostep do programu jest zablokowany - co wydaje sie w tej sytuacji tym bardziej oczywiste - a jak pisze STMicro w tym opisie procesora, jeżeli ustawione zostana bity ochrony programu, to nawet oni (STM) nie maja mozliwości dostepu do pamięci. Z kolei w wersji EPROM kasowanie pamięci (UV) oczywiście niszczy bezpowrotnie zapisany program. Jak napisał "movzx" - z pewnością się przed podgladaniem oprogramowania dobrze zabezpieczyli.
PI

Wróć do „Podzespoły i układy”