Postautor: PI » pt 24 lut 2006, 2:20
Niestety, mam niekompletne informacje o tym odbiorniku, jakies fragmenty schematu i brak opisu o wejściu w tryb. Z tego co mam, wynika, że jest to odbiornik z cyfrową obróbka sygnału o koncepcji podobnej do systemu Digit 2000 - z tego wnioskuję, że jest to dość stary odbiornik. Poza tym trudno mi cos radzic, bo nie wiem, jaki jest stopień zazielenienia obrazu, jakie dodatkowe efekty temu towarzysza itp. Co do trybu serwisowego - wiem, że jest dośc rozbudowany, a grzebanie w nim bez odpowiedniego doświadczenia jest dość niebezpieczne - można sobie zrobic krzywdę i "wywalić" cały odbiornik. Jeżeli przy podwyższonej jasności i kontraście na obrazie pojawiają się "zaciągania" jednego koloru, oraz (lub) w miejscach o najwyższej jasności następuje "wyżeranie" bieli, jeżeli zakres regulacji kontrastu i jaskrawości jest wyraźnie zmniejszony - to to wszystko może wskazywac na obniżenie wydajności kineskopu. Jeżeli jednak brak jest pozostałych kolorów, a obraz jest po prostu zielony, natomiast jaskrawość jest wystarczająco intensywna, to może to swiadczyc o jakims uszkodzeniu w układzie, począwzy od płytki kineskopu, czyli wzmacniaczy RGB. Idąc wstecz jest juz tylko gorzej - wchodzimy w obszar cyfrowych układów obróbki sygnału. W tym systemie mają one złą opinie wsród serwisantów.
PI