Potrzebna pomoc - Funai TV 2000T MK5

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
siegi
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Potrzebna pomoc - Funai TV 2000T MK5

Postautor: siegi » ndz 02 sty 2005, 18:07

Potrzebna, pomoc rada, na ekranie mojego telewizora: funai TV2000 MK5, po rozgrzaniu, pojawia się zwężenie, z obu boków do środka ekranu, czasami nie chce się włączyć, dopiero za 2-3 wyłączeniem zaskakuje, Jak już działa przy zwężaniu się ekranu, czasami go lekko pi-gnę i wtedy na kilka chwil jest ok. Zauważyłem po rozkręceniu obudowy że układ scalony STK 7348 w zasilaczu jest gorący, i radiator na tym okładzie jest b. gorący , a kiedy popukałem w radiator, tv się wyłącza, czy przyczyną tego morze byś ten układ scalony ? Proszą o pomoc. Pozdrawiam. :)

Gośc PI

FunaiTV2000

Postautor: Gośc PI » wt 04 sty 2005, 18:46

Witam.
Grzeje sie bo pracuje, trudno jest "na palec" ocenic,czy jest za ciepły; teoretycznie może mieć 80, 90 stC i może poprawnie pracowac.
Co do usterki - jest dość typowa; trzeba przelutować starannie elementy w aplikacji zasilacza i nie tylko, sprawdzając wszystkie podejrzane luty; dobrze jest wymienić kondensatory elektrolityczne po wtórnej stronie przetwornicy, nawet wszystkie, nie jest ich wiele; sprawdzić i ewent wymienić niebieski kond. dyskowy 2,2nF/2kV po pierwotnej stronie przetwornicy - wazne!!! To są typowe zalecenia dla wielu OTVC, dla Funaji w szczególności.
UWAGA!!!!!! Przed tym wszystkim wyłączyc TV BEZWZGLĘDNIE z sieci
rozładować kondensator główny (chyba 100uF/400V) po pierwotnej stronie przetwornicy - to sprawa życia lub śmierci!!!
Zalecam niezwykłą ostrożność przy pracy pod napięciem, zwłaszcza kiedy dotyczy to gorącej, pierwotnej strony przetwornicy.
PI

jerzy.r

funai

Postautor: jerzy.r » wt 04 sty 2005, 21:39

Najcześciej siedzi niebieskie 2.2n w przetwornicy. Ale zdaża sie że utrupi
scalaka przetwornicy. Niby przez jakiś czas działa , potem pada.

siegi
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

SIEGI

Postautor: siegi » śr 05 sty 2005, 17:36

Dziękuję za pomoc, przydała się, poprawiłem wszystkie luty w zasilaczu i teraz stary Funai, hula dalej. Dzięki i Pozdrawiam Siegi :D

Wróć do „Podzespoły i układy”