BoomBox

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
n3ck
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

BoomBox

Postautor: n3ck » pt 07 sty 2005, 16:18

Witam, nie wiem czy na dobrym forum zapytalem, ale mam pewnien problem:

A mianowicie mam boomboxa SONY CFD-S22L z odtwarzaczem cd. I wlasnie problem jest z tym odtwarzaczem: plyty audio ktore nagram, musze tak jakby rozkrecic w odtwarzaczu, nastepnie szybko zamknac, i wlaczyc PLAY, chociaz czasami o to nie skutkuje. Czytnik slychac, ze probuje czytac ta plyte, lecz nie udaje mu sie po 3 probach. Nie wiecie moze dlaczego tak sie dzieje ? Bo jest to dosyc uciazliwe, pozdrawiam

Gość PI

Boooooombox...

Postautor: Gość PI » pt 07 sty 2005, 16:50

Witam; wiele odtwarzaczy CD ma problem z odczytem CD-R.
Albo jest to "uroda" samego odtwarzacza (b.rzadko), częściej winien jest czytnik laserowy - albo jest już troche wyeksploatowany lub może być zanieczyszczona optyka. To są czeste przyczyny takiego stanu rzeczy.
Lasery w CD niestety nie sa wieczne, traca z czasem moc, rozjeżdża sie wiązka i laser powoli coraz gorzej czyta płyty. Zacząć wypada od przemycia optyki, ale to powinien zrobic fachowiec, dość łatwo jest bowiem przy tej czynności uszkodzić "pick-up" czyli właśnie czytnik.
Dalej pozostaje "szewska" metoda podkręcania lasera (która mu skraca zycie) i w końcu wymiana czytnika.
PI

n3ck
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: n3ck » pt 07 sty 2005, 17:21

a czy moze byc to kwestia predkosci nagrywania plyty ? bo niektore orginalne plyty chodza normalnie, a plyty nagrywane przezemnie z predkoscia np x4 chodza po lekkim rozkreceniu, ale ostatnio nagrana plyta przezemnie z predkoscia x8 juz nie chodzi , nawet po kombinacjach podobnych jak w przypadku tej plyty nagranej x4 i nie znajduje w ogole tej plyty.

Gość PI

Boooooooom......

Postautor: Gość PI » sob 08 sty 2005, 0:28

Witam; to może wskazywac, że cośjest nie tak z nagrywarką, to sie zdarza właśnie w przypadku plików muzycznych, spotkałem sie z tego typu obserwacjami. Starsze nagrywarki mogą mieć tego typu problemy, zwłaszcza z płytami CD-RW. Tak czy inaczej, można wyeliminować źródło problemu robiac kilka prostych testów - odtwarzac te wątpliwe nagrania na innym CD, z kolei np.pożyczyc pewną CD-R i sprawdzić u siebie; taki test powinien cos wyjasnic.
PI

Wróć do „Podzespoły i układy”