Pomoc przy pracy dyplomowej

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
el_ektronik
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: el_ektronik » śr 16 lut 2005, 19:16

Witam razem z kolegą robimy prace dyplomową. Potrzebny jest nam schemat wzmacniacza operacyjnego różnicowego ktory bedzie wzmacniał nam napięcie powstające z różnicy potencjałów na mostku wheatstone'a. Nie mam zielonegoi pojęcia na ten temat :oops: W mostku zamiast rezystorów używamy tensometrów. Całość ma za zadanie mierzyć moment dynamiczny na wale silnika indukcyjnego. Prosił bym o pomoc w sprawie tego wzmacniacza na jakiej kostce albo był bym wdzięczny za gotowy schemat. Kontak becker@o2.pl lub tu na forum.
Z Góry dziekuję.
Elektryka prąd nie tyka :D

el_ektronik
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: el_ektronik » wt 22 lut 2005, 14:16

Mam juz schemat układu wzmacniacza różnicowego i 3 wzmacniacze OP07CP tylko teraz jest sytuacja taka. Czy mogł by mi ktoś wytłumaczyć co to są za wejścia Offset N1 i Offset N2. Dołączam PDF'a od tego wlasnie układu. Prosił bym o jakąs pomoc. Z góry dziękuję.
Załączniki
datasheetarchive.pdf
Schemat układu OP07CP
(133.39 KiB) Pobrany 399 razy
Elektryka prąd nie tyka :D

PI

pomoc....

Postautor: PI » śr 23 lut 2005, 0:06

Witam; wejscia N1 i N2 służą do korekcji napięcia offsetu, czyli niezrównoważenia wzmacniacza operacyjnego. Zazwyczaj do tych pinów dołącza sie końce potencjometru liniowego, a suwak do + zasilania i tak sprowadza sie napięcie wyjścia wzmacniacza do zera. Nalezy jednak zauwazyć, że współczesne wzmacniacze maja bardzo małe napięcia offsetu i korekcja jest potrzebna w przypadku układów o wysokiej wymaganej dokładności. Aplikacja, o której piszę jest pokazana w karcie katalogowej OP07 (t.zw. "datasheet").

Gość

Postautor: Gość » sob 26 lut 2005, 21:43

proponuje uzyc zamiast 3 OP07 jednego INA128 ewentualnie INA126

Wróć do „Podzespoły i układy”