UNIMOR Siesta 3A

Tematy związane z serwisem i naprawą urządzeń (TV, audio, SAT, telefony i inne..)
spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

UNIMOR Siesta 3A

Postautor: spasior » czw 19 kwie 2007, 23:53

W dolnej czesci ekranu po paru minutach od uruchomienia pojawiaja sie po obu bokach czarne przeweżenia i wielkosci pudelek po zapalkach i cienkie paseczki na spodzie kineskopu. Po zdieciu tylnej obudowy dopatrzylem sie na glownej plycie dziwnej nieprawidlowosci. W lewym dolnym rogu plyty zaraz pod trzema duzymi zielonymi kondensatorami a miedzy dwoma niebieskimi kwadracikami sa dwa male krzemowe elementy (jestem elektronikiem amatorem-praktykantem stad moj laicki opis). Oba krzemowe elementy kreca sie wokol wlasnej osi na swoich nurzkach i nie widac na nich zadnych opisow technicznych. Cyna i kalafonia od spodu plyty jest na kazdym lutowanym podzespole. Wszysko inne tak na oko i nos jest dobrze. Mam prozbe by podac mi wartosci tych dwoch elementow zakupie i zamontuje je sam. oto moj adres Mail spasior@o2.pl

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pt 20 kwie 2007, 10:59

Przydaloby sie zdjecie. Poza tym mysle ze to nie te "krecace sie" elementy sa przyczyna zwezania obrazu, a cos w ukladzie odchylania (przegrzewajacy sie tranzystor, ew. kondensator, dioda) - pewnie wkrotce ktos kompetentny sie w tej kwestii wypowie bo przyczyny moga byc skomplikowane.
Pozdr.

PS. "Krecenie" wszystkim co jest na plycie jest dobrym sposobem na "eksploracje" sprzetu, ale pod warunkiem ze nie oczekujemy ze on jeszcze bedzie dzialac ;) A tak poza tym dobrze byloby zapoznac sie z podstawami elektroniki - zarowno teoretycznymi jak i praktycznymi (np. wyglad elementow) :)

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

Siesta

Postautor: PI » pt 20 kwie 2007, 15:12

Witam; przewężenia - proszę dokładniej je opisac (np. czy obraz ma kształt poduszki?); jaki to dokładnie odbiornik - model, ile cali. Wyglądu i topografii płyty nie pamietam, więc nie podpowiem, co to za elementy. Rzeczywiście, przydało by się przyzwoite zdjecie. Teoretycznie moga to byc diody, bo po znacznym przegrzaniu taki efekt może wystapic, ale to bardzo mało prawdopodobne. Widziałem już "usmazone" diody, ale wyprowadzenia nie wykazywały takiego efektu. Natomiast moga to byc tzw. koraliki (tulejki) ferrytowe, tworzące wraz z przechodzącym przez nie przewodem dławik w.cz. Jest to rozwiazanie bardzo czeste w sprzecie elektronicznym.
PI

spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

UNIMOR SIESTA 3A

Postautor: spasior » ndz 22 kwie 2007, 0:18

witam. Ten telewizor ma juz swoje lata wiec chyba ma prawo padac ale mam do nie go szczegolny sentyment ze wzgledu na wiek. To jest 28 cali i jak do tej pory dzialal bez zarzutu czyli od ponad 15 stal w moim domu spelniajac funkcje glownego szkla w domu. lat opis ktory podalem jest prawidlowy do tego modelu i jedyny jaki moge opisac. Nie mam morzliwosci podszkolic sie w elektronice gdyrz nie mam u kogo. Jestem samoukiem i od paru lal grzebie w roznym sprzecie na chybil trafil lub intuicyjnie i mam na swoim koncie troche naprawionego sprzetu.:roll: a co do fotki to jak ja zamiescic bo mam morzliwosc wklejenia. Co do tych dwoch krzemowych elementow prosze o podanie wartosci technicznych wzgledem wymiany.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 22 kwie 2007, 14:45

Nikt nie mowi o szkoleniu sie "u kogos" - internet jest bogatym zrodlem wiedzy, i wlasnie "samouctwo" mialem na mysli - ale takie troche bardziej systematyczne, i swiadome - wtedy mniej bedzie potrzebne "chybil, trafil, zadymil" ;) Google Twoim przyjacielem.
Co do "krzemowych" elementow na plycie i ksztaltu obrazu - przy wysylaniu posta jest opcja "zalacznik" - czekamy na zdjecia.
Pozdr.

PS. "moŻliwość", "gdyŻ" itp...

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

Siesta3

Postautor: PI » ndz 22 kwie 2007, 23:11

Witam; chyba tracę cierpliwośc. Nie ma mozliwości naprawiania sprzetu bez elementarnej wiedzy na temat układów, podzespołów, podstawowej chocby wiedzy na temat podstaw działania urzadzenia itp. Pytałem o charakter zniekształcen - to jest istotna informacja. Zniekształcenia typu poduszka świadczą o np. uszkodzeniu diod w tzw. modulatorze lub uszkodzeniu układu wykonawczego korekcji EW. Poza tym, w tak starym OTVC powinno sie wymienic "z urzedu" wszystkie kondensatory w obwodach zasilania - po przetwornicy i po FBT. Ten tekst zrozumie kazdy, kto cos" kuma" w temacie serwisu. Tu mam wątpliwości. Niestety. Co do zdjęcia - robi sie fotkę, za pomoca jakiegokolwiek programu do obróbki zdjęć przycina sie ją tak, aby było widac to, co trzeba, w opcji format ustala sie jakieś znosny rozmiar ( najlepiej taki, aby mieścił się swobodnie na A4 - typowo np. 9x14), zapisuje sie ja jako np. *.jpg ze srednia jakością ( byle była czytelna) i wszystko. Całkiem znośne zdjęcie nie musi "ważyc" więcej, niz 100kB. Taki plik podpina sie jako załącznik do postu. Proste, jak konstrukcja cepa. :D :D :D :D
PI

spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: spasior » ndz 22 kwie 2007, 23:26

Z pelna powaga nie mam na codzien stycznosci z elekronika a proste rzeczy typu wymiana glosnikow i kondensatorow ktore golym okiem mozna bylo uznac z spalone w Telewizorze UNIMOR Siesta 3A 28 CALI to i bez podstaw elementarnej elektroniki wymienie. Opisane powyrzej usterki sa opisane w najbardziej scczegolowy sposob i obraz nie ma ksztaltu poduszki.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

Siesta

Postautor: PI » ndz 22 kwie 2007, 23:33

Jeżeli nie ma kształtu poduszki, to znaczy, że sa widoczna dwa czarne marginesy po bokach obrazu o podanej wczesniej szerokości??? Czy maja tą samą szerokośc na całej wysokosci obrazu.

spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: spasior » ndz 22 kwie 2007, 23:46

Mam nieszczesna fotke i mysle ze daje rade jak na zolty dziob. ciagle ucze sie a chodzi o DL356 i Dl 357 jak widac na zalaczonej FOTOGRAFII
Załączniki
UNIMOR Siesta 3A.JPG
to jest to zdiecie
Ostatnio zmieniony ndz 22 kwie 2007, 23:51 przez spasior, łącznie zmieniany 1 raz.

spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: spasior » ndz 22 kwie 2007, 23:49

te przewerzenia sa tylko na wysokosci 1-3 ekranu a nie na calej dlugosci.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 22 kwie 2007, 23:51

DL to z cala pewnoscia (po nazwie i ksztalcie) dlawik, ten dlawik jest na 99,95% dobry, raczej ma sie krecic i raczej nie nalezy go ruszac :)
Rozumiem ze obraz jest w ksztalcie trapezu.
Pozdr.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

Siesta3

Postautor: PI » ndz 22 kwie 2007, 23:51

Jeżeli tak jest, to trzeba sprawdzic lutowania w okolicy kondensatora powrotu i diod modulatora; nalezy tez sprawdzic napięcie systemowe. Jest ono bardzo wazne i powinno byc ustawione z dokładnością do +/- 0,5V. Równomierne zweżenie szerokosci obrazu moze wskazywac na uszkodzenie kondensatora powrotu - w najlepszym razie na częściową utratę jego pojemności - co sie zdarza. Może tez byc winna "górna" dioda modulatora, ale to mniej prawdopodobne. W przypadku znacznej zmiany napięcia systemowego wine za to może ponosic własnie kondensator w filtrze za przetwornica - utracił częsciowo pojemność.
xxxxxxxx
po przerwie, po "kuknięciu" w schemat - jasne, że sa to dławiki i nie maja tu nic do rzeczy. Napięcie systemowe to ok. 120V - to jest to napięcie, które idzie na trafo linii. Jednak ja mam dane dla innego OTV, przy tym rozmiarze kinola może byc nieco inne. Ale proponuje sie skupic na kondensatorze powrotu (ok.5,1nF/1600V) i napięciu systemowym. Wogóle warto sprawdzic wszystkie napięcia zasilania, bo przy utracie pojemności kondensatorów - a to sie zdarza bardzo często - napięcia mogły sie "porozjeżdzać".
PI
PI
Ostatnio zmieniony pn 23 kwie 2007, 0:06 przez PI, łącznie zmieniany 1 raz.

spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: spasior » ndz 22 kwie 2007, 23:54

niezle to brzmi ale jak mam znalezc ten kondensator.

spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: spasior » ndz 22 kwie 2007, 23:57

czy ktos czyta uwarznie to co pisze obraz nie jest poduszkowaty ani trapezowaty.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

Siesta...

Postautor: PI » pn 23 kwie 2007, 0:09

Kurde - CZYTA UWAŻNIE!!!!!! jaki jest ten obraz???? wąski na całej wysokosci????? Facet - czytaj, co napisałem powyżej!!! :shock:
W TV 28 cali równolegle do tranzystora linii dołączone sa dwie diody szeregowo i równolegle do nich dwa kondensatory; ten dołaczony do kolektora tranzystora linii to kondensator powrotu; zazwyczaj ma pojemnośc w granicach 5,1nF do 13nF - zalezy od układu. Jest to kondensator na napiecie zazwyczaj 1,6kV do 2kV. Jest taki jeden w odbiorniku. W poblizu FBT, zazwyczaj. Trzeba sprawdzić jego lutowania, bo zdarza sie, że są utlenione, zdarza sie tez, że jest on uszkodzony i wtedy trzeba go wymienić -przy wymianie nie mozna stosowac żadnych wynalazków - musi byc taki, jaki jest. Firma nieważna, wazne parametry.
Jeszcze raz przypominam o napieciu systemowym!!!! Zmierzyc!!! Ewentualnie wymienic w zasilaniu kondensator filtrujacy ( około 47 - 100uF/250V)
PI

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 23 kwie 2007, 0:24

FBT to FlyBack Transformer, czyli z grubsza trafopowielacz, czyli ten duzy element z ktorego wychodzi "sluchawka" wysokiego napiecia do kineskopu :)
Pozdr.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

S.....

Postautor: PI » pn 23 kwie 2007, 0:38

Słuchawka ... tylko bym jej nie przykładał do ucha :D :D :D

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 23 kwie 2007, 0:41

Dlaczego...
Mozna uslyszec ciekawe rzeczy, na przyklad "Requiem aeternam dona eis, Domine: et lux perpetua luceat eis"... ;)

Pozdrawiam, i nie off-topikujmy wiecej ;)

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

S....

Postautor: PI » pn 23 kwie 2007, 1:05

Error

spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: spasior » pn 23 kwie 2007, 20:05

Witam was zebralem juz info na temat tych elementow i postaram sie o wlasnoreczna naprawe a o dalszych postepach pinformuje was jak dorzyje po odsluchiwaniu przez sluchawke. A co do mojego opisu zwerzen na kineskopie to wystepuja na wysokosci 1\3 ekranu po obu jego pionowych krawedziach. Sa one wielkosci pudelka od zapalek. Nie sa poduszkowate ani trapezowe. :!: :!: :!: chcialbym wiedziec i umiec to co wy wtedy tez radzilbym LAIKOM gdzie lapy wpychac i jak sluchac by nie stanal rozrusznik serca. dzieki za pomoc chlopaki.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 23 kwie 2007, 23:35

Oj prosze nie brac wszystkiego tak do siebie :)
Zostalo powiedziane gdzie szukac usterki, a reszta to luzne zarciki, coby nie umrzec z powagi :)
Pozdr.

PS. Skoro bawimy sie w zgadywanki: czy to tak wyglada?
Załączniki
obraz.JPG
domniemany ksztalt obrazu
(1.99 KiB) Pobrany 625 razy
Ostatnio zmieniony wt 24 kwie 2007, 1:24 przez movzx, łącznie zmieniany 1 raz.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

Siesta

Postautor: PI » wt 24 kwie 2007, 0:39

Jasne... ale to przewężenie - ono ma jakis kształt. Czy to oznacza, że jest to prostokatny uskok o wielkosci pudełka zapałek???? Teoretycznie jest to mozliwe przy jakims specyficznym uszkodzeniu modułu korekcji EW. Ale, w dalszym ciągu zalecam wymiane wszystkich elektrolitów w głównych gałeziach zasilania, a co potem - zobaczymy... :D
PI

spasior
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: spasior » wt 24 kwie 2007, 13:29

Witam moja pani smieje sie ze mnie ze poddaje sie w tym co robie zawsze staralem sie wszystko prowadzic do konca i zdobywac jak najwiecej info o tym co robie. A teraz nie mam najwarzniejszego. Potrzebowalbym schemat ideowy wraz z opisem czesci elekrtonicznych i tabelami napiec. Niewiem gdzie tego szukac. Na www podaje nazwe i model ale jakos nie dokopalem sie do tego czego szukam. A tak wogole to mam poterzna prozbe do was podajcie mi jak morzecie strony www z ktorych moja wiedza na temat elektroniki praktycznej i stosowanej oplynie w obfitosc informacji przy czym moje zdolnosci manualne podniosa sie troche. I nie mam wam nic za zle ze podchodzicie do mnie tak jak podchodzicie, wszakrze jestem TUMOK w porownaniu co do was.

P.S. zdobede fotke tego nieszczesnego przewerzenia i opublikuje ja tutaj.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

Siesta

Postautor: PI » wt 24 kwie 2007, 19:05

Witam; schemat jest do zdobycia niewielkim kosztem na www.elektroda.pl
Wystarczy zarejestrowac się, przesłac SMS-em minimalna kwotę 1,22zł, wyszukac w bazie schematów i pobierać. Za ta kwote otrzymuje sie 6 punktów, które upowazniają do pobierania schematów; różne schematy wymagają róznej liczby punktów, ale ten akurat jest za 2 p. Cała ta procedura jest na Elektrodzie dokładnie opisana.
Na schemacie podane sa również napięcia, poza tym Siesta 3 to tzw. typ płyty głównej; z ta płyta było wiele róznych modeli - np M646, M647, M651 (to akurat modele 28"). Gdyby były powazne problemy, może ja cos wymyslę - główna przeszkodą jest tu jednak problem praw autorskich.
PI

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » wt 24 kwie 2007, 22:03

Mysle ze skoro schematy sa na Elektrodzie, problem praw autorskich nie jest szczegolnie palacy...
Pozdr.

Wróć do „Serwis urządzeń”