Przedwzmacniacz z Unitry PW7010

Tematy związane z serwisem i naprawą urządzeń (TV, audio, SAT, telefony i inne..)
litwin91
Raczkujący użytkownik 5
Raczkujący użytkownik 5
Kontaktowanie:

Przedwzmacniacz z Unitry PW7010

Postautor: litwin91 » pn 12 lip 2010, 14:33

Naprawiałem uszkodzony przedwzmacniacz unitry.Tzn miał zimne luty wzbudzał sie gdy bass był ustawiony na max i pózniej przestał grac albo grał cicho bez regulacji.Wylutowałem wszystkie podzespoły wyczyściłem płytkę i wlutowałem.Dałem nowe kondensatory i prawie wszystkie rezystory.Teraz gra jest regulacja basu i wysokich tonów ale gra na nim cicho.
Przy pełnym wysterowaniu koncówki gra z przedwzmacniaczem tak jakby na 15-25% mocy koncówki bez przedwzmacniacza.
Co może być uszkodzonego?

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3

Re: Przedwzmacniacz z Unitry PW7010

Postautor: PI » pt 25 mar 2011, 22:20

Witam; obawiam sie, że Kolega wykonał sporo cięzkiej, ale niepotrzebnej pracy. Opis własciwie niczego nie wyjaśnia; wymiana kondensatorów elektrolitycznych oczywiście nie zaszkodzi, bo w tak starym sprzecie napewno w jakims stopniu utraciły właściwości. Generalnie - w takich przypadkach nie mozna działac "w ciemno"....powinno się wykonać jakieś najbardziej podstawowe "pomiary", które wskażą, który kanał wzmacniacza i na którym odcinku działa nieprawidłowo. Jest to dość trudne, jeżeli nie dysponuje się pewnym doświadczeniem i choćby jednym przyzwoitej klasy miernikiem z mozliwoscią pomiaru napięć m.cz w zakresie od ok. 100mV. Generalnie - w starych wzmakach pierwszą i podstawową sprawą jest sprawdzenie stanu stopni mocy; to włąsnie tam jest najczęściej źródło problemów. We wzmacniaczach mocy, w sposób szczególny maja znaczenie parametry kondensatorów elektrolitycznych, ale także - jeżeli zauważymy mocno przegrzany rezystor, to warto go sprawdzić i wymienić. Stopień mocy wzmacniacza pracuje zazwyczaj dość intensywnie i to własnie tam powstaje najwięcej problemów. Jest oczywiście wiele innych przyczyn wadliwej pracy nawet tak prostego wzmacniacza, ale - generalna zasadą w tej dziedzinie jest zacząć sprawdzanie "od końca" - czyli od tego, czy wzmacniacz mocy pracuje prawidłowo. Zakładam, że Kolega posiada schemat i potrafi z niego skorzystać... :D ....życze powodzenia...
PI

Wróć do „Serwis urządzeń”