Szukam schematu falownika

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
green
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Szukam schematu falownika

Postautor: green » ndz 25 kwie 2004, 21:22

Poszukuje schematu falownika 220V moc okolo 1kW, czestotliwosc 0-300Hz. Interesuje mnie szczegolnie budowa bloku wyjsciowego. Jeśli posiadasz schemat lub opis przeslij je na moje konto. Dzieki

johnny
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Falownik

Postautor: johnny » wt 04 maja 2004, 18:43

Witam,
nie wiem, czy wiesz jak skomplikowana to jest rzecz,
zajżyj sobie na stronę www.motorola.com/mcu i poszukaj sobie coś takiego jak Motor Control. Tam są noty katalogowe i aplikacyjne, które dotyczą sterowania klatkowymi silnikami indukcyjnymi (domyślam się, że taki silnik chcesz sterować). Jak chcesz sobie obejżeć stopień wyjściowy, to zajżyj do noty katalogowej MEMC3PBLDCPSUM.pdf, a szczególnej uwadze polecam AN1664,a właściwie program z tej noty katalogowej, który, jak chcesz, żeby falówka działała przy 300 Hz musisz lekko zmodyfikować. A pozatym potrzebujesz masę części i narzędzi , między innymi trudno dostępny, a właściwie dość drogi (Future Electronics, Ropla) MC68HC908MR16CFU, kompilator C firmy Metrowerks dla uC HC08, chyba, że chcesz sobie pisać program w asmie (samobójstwo :P). Co do stopnia mocy, to radze ci zrobić układ z pojedyńczymi driver'ami dla każdego tranzystora (np. HCPL-3101 lub HCPL-316J, te drugie są full-wypas), gdyż IR'ki lubią lecieć (to jest mało powiedziane :D). No i radze dać baaaaaaaaardzo duuuuużo kondensatorów odkłucających na zasilaniu w szczególności od driver'ów.Pomiar prądu radze zrobić od strony zasilania !!!!!!!! A na początek ustaw sobie duuuuuży deadtime, bo ja tego nie zrobiłem i usmażyłem pare IGBT'ków.
Życze powodzenia (ja potrzebowałem przy dubaniu tak gdzieś raz w tygodniu po 3-6 godzin około 2 lata by tą falówkę doprowadzić do działania :(). A, jeszcze jedno, broń Boże nie używaj do sterowania tego PIC'ów, czy też nie puszczaj na to bezpośrednio prostokąta o niskiej częstotliwości (0-300 Hz) i stałym wypełnieniu -> przy np. 15 Hz usmażysz silnik.

Pozdrawiam
Johnny

ziemiański

Pytanko:

Postautor: ziemiański » pt 07 maja 2004, 14:06

Dlaczego akurat nie PIC-ów? Mógłbyś rozwinąć ten wątek?

sybulek z elektrody

Postautor: sybulek z elektrody » pn 17 maja 2004, 11:54

Ja napisałem program na falownik w asmie na AT2051, fakt - robota koszmarna, końcówka na IGBT, driver może być IR2031. Jeśli pozabezpieczane rozsądnie i przemyślany program to pochodzi.

Gość

Postautor: Gość » czw 24 cze 2004, 17:31

Co do Pic'ów, to myślę, że to tesz można na tym zrobić, nawet jest jakaś EVB na stronie Mictochip'a. Wszystko zależy od upodobań konstruktora. Pozatym ja mam kompilator C na HC08, który w celach evaluacyjnych dostałem za darmo (nie mam żadnych ograniczeń na wielkość kodu), na PIC'i będzie z tym chyba raczej problem, aczkolwiek można poszukać.
Co do kolegi, który napisał to na AT89C2051 -> to było moje pierwsze rozwiązanie - parenaście linijek kodu - nic trudnego, ale daje tylko prostokąt na wyjściu, nic związanego z tzw. regulacją quasi-ciągłą, do której ta grupa urządzeń należy. Faktyczny falownik SKALARNY daje na wyjściu prostokąt o pewnej częstotliwości nośnej (w moim przypadku 16 KHz) o modulowanej szerekości impulsu zgodnie z przebiegiem sinusoidy. Czasem można spotkać rozwiązania, które w tą sinusoidę "wkładają" dodatkowo 3 harmoniczną, ale o tym zbytniego pojęcia nie mam.
No tak, jescze jedna rzecz, przy niskich częstotliwościach można spokojnie stosować IR'ki, przy wyższych odradzam.
To chyba wszystko, co mam do napisania, mam nadzieję :).
Życze powodzenia wszystkim, którzy się tym zabawiają :)

Wróć do „Podzespoły i układy”