Mam problem z transmisja szeregowa w AT89C51

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
graucho
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Mam problem z transmisja szeregowa w AT89C51

Postautor: graucho » pn 10 lut 2003, 12:13

Jak w temacie.Zgodnie z opisem prędkości transmisji w trybie 1 wysyanie jest taktowane poprzez zegar T1. Z opisu wynika że flaga przepenienia tego licznika strobuje wyjsciowy rejestr SBUF. Z tym że po pierwszym przepenieniu flaga jest ustawiana w jedynkę i nie jest zerowana.CZy więc nie jest potrzebne uaktywnienie przerwania od tego timera i w związku z tym po wywolaniu przerwania flaga będzie kasowana?Bardzo prosibym o podesanie gogotowego i sprawdzonego programu wykorzystującego transmisje szeregową wtedy bede mia pewność jak skonfigurować atmelka.
graucho@poczta.fm
BEST REGARDS
GRAUCHO MARKS

Tdv
Raczkujący użytkownik 5
Raczkujący użytkownik 5
Kontaktowanie:

Postautor: Tdv » pn 10 lut 2003, 12:40

To zależy od trybu pracy tajmera. Jeżli masz tryb z atuomatycznym reloadem (8bit) to nie musisz nic robić programowo. Jeżeli masz tryb 16 bit to musisz włączyć przerwanie i w obsłudze ładować do tajmera wartość początkową. Ale stosuj raczej pierwszy sposób.
Zajrzyj też na moją stronę www.tdv.cad.pl może coś Ci pomoże...
tOMmy

graucho
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: graucho » pn 10 lut 2003, 12:47

dzeki. osobiscie zamiezalem korzystac z tryb 2 pracy t1 z automatycznym reloadem wiec wnioskuje ze w tym trybie nie muszse wlaczac przerwan dla tego portu zeby synchronizowac transmisje szeregowa.
BEST REGARDS

GRAUCHO MARKS

Gość

Postautor: Gość » sob 08 lis 2003, 17:48

nie kasowana jest flaga od odbioru (nadawania) znakó z uartu, a nie flaga licznika. w załączniku przykładwy programik z uartem na '51
Załączniki
DMX_TXpr.txt
(5.21 KiB) Pobrany 454 razy
DMX_RXpr.txt
(1.97 KiB) Pobrany 327 razy

Wróć do „Podzespoły i układy”