"elektroniczny słonecznik"

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
spiler
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

"elektroniczny słonecznik"

Postautor: spiler » pn 08 lis 2004, 11:44

Postanowilem zrobic układ sterowania do baterii slonecznej(taki miniaturowy narazie). Zasada dzialania: obraca baterie w najbardziej oświetloną stronę. Dysponuje silniczkiem od starego dysku (chyba 4 fazowy), mikrokontrolerem motoroli HC908 z 6 nożkami do wykorzystania(juz bez zasilania)! Mam teraz dylemat jakie czujniki światła zastosować (tanie bez przetwornikow), ewentualnie temperatury. Kolejny problem to brak pomysłu na schemat takiego ukladu. Kwestia napisania programu do tego jest powiedzmy dla mnie banalna w stosunku do stworzenia tego układu!! Prosze o jakiekolwiek informacje na ten temat lub linki do wiadomosci z związane w jakikolwiek sposób z tematem! Dzięki!!!

cyberdar

słoneczko

Postautor: cyberdar » czw 11 lis 2004, 9:48

Można to zrobić wykorzystując np. dwa fotorezystory. Jeśli chcesz czegoś więcej odezwij się na cyberdar@o2.pl; coś się wykombinuje. Poza tym w jednym z ostatnich wydań Nowego Elektronika przedstawiony był projekt takiego urządzonka tyle, że bez mikrokontolera.

Wat
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

sterowanie

Postautor: Wat » czw 11 lis 2004, 22:24

Witam cyberdar!

Potrafisz sterować takim silnikiem przy pomocy HC08?
pozdrawiam
Wat

cyberdar

słoneczko

Postautor: cyberdar » śr 17 lis 2004, 19:21

-Wat- niestety nie robię nic na HC08 jeśli już to albo '51 albo AVR. Jeśli mogę jakoś pomóc to proszę o e-maila. Pozdrawiam.

Wróć do „Podzespoły i układy”