Mosfety- pomocy

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
mkmar
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Mosfety- pomocy

Postautor: mkmar » pt 07 sty 2005, 10:56

Witam wszystkich
Może ktoś podpowie jakie zastosować małej mocy mosfety w stopniu wejściowym wzmacniacza (konkretnie Ri-Audio mk1) , ale musi być para
n i p, coś w rodzaju 2sk170. symbole na oryginalnych są pozacierane więc nie mam pojęcia co tam wstawili.

Pozdrawiam

Gość PI

MOS-FET

Postautor: Gość PI » pt 07 sty 2005, 15:31

Witam. Proponuję zajrzeć na www.irf.com; jest to jeden z największych producentów MOS-FETów, wiele z nich można kupic w kraju;
mogły by to byc IRFD120 i IRFD9120 tyle, że maja specyficzne obudowy
(DIL4). Sama firma ma bardzo wysoka renome.
PI

Gość

Postautor: Gość » sob 08 sty 2005, 15:41

Najprościej i najtaniej coś z serii: IRF 510,520,530,540 kanał N i do pary:
IRF 9510- 9540 wszystkie są na 100V różnią się tylko prądami - im wyższy numer tym większy prąd np. IRF 540 ma 28A, IRF 9540 - 18A.
DART

PI

mosfet

Postautor: PI » sob 08 sty 2005, 16:46

W#itam; chodzi przeciez o tranzystory małej mocy!!!!!
Te IRF tu się nie nadają. Co do sposobu opisu tranzystorów IRF, proponuje zajrzec jednak pod adres, który podałem.
PI

Gość

Postautor: Gość » ndz 09 sty 2005, 3:33

Witam
Można pogrzebać się w katalogach, lecz bardziej zależy mi na parze fetów sprawdzonych praktycznie w audio.
Pozdrawiam

Gość PI

mosfet

Postautor: Gość PI » ndz 09 sty 2005, 9:46

Witam, co do IRFD110, IRFD120,IRFD9110, IRFD9120 to te MOSFET'y maja jak najlepsze referencje i są przeznaczone specjalnie do stopni wstepnych audio (we wzmacniaczach mocy). Można je znaleźć w konstrukcjach z tak wysokich półek, że możemy o nich tylko pomarzyć!
PI

Gość PI

mosfet????

Postautor: Gość PI » ndz 09 sty 2005, 10:05

Jeszcze raz... cofam to co napisałem poprzednio - kolega powołuje sie na 2SK170, dopiero teraz wpadłem na to, że to przecież nie MOSFET!!!!!!! Nie można mylic tych dwóch rodzajów tranzystorów polowych - mają różne właściwości i zupełnie inaczej sie je aplikuje w układach.
2SK170 to J-FET a to istotna różnica!!!!!
Zatem obawiam sie, że znalezienie pary komplementarnej J-FET może byc sporym problemem; jak się orientuję, J-FET'y z kanałem p spotykane są bardzo rzadko!!! Głownie nalezy szukac wśród "japończyków" 2SJxxx,
2SKxxx.

Wróć do „Podzespoły i układy”