układ STK077

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
robert
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

układ STK077

Postautor: robert » śr 05 sty 2005, 0:42

Witajcie .
Gdzie mogę kupić te końcówki mocy lub jake są zamienniki ,bez zbędnego
przerabiania.
Pozdrawiam:)

Gość PI

STK077

Postautor: Gość PI » śr 05 sty 2005, 16:51

Witam. To bardzo stary typ scalaka, moga byc problemy.
Proponuje szukać w www.aprovi.com.pl, www.cybor-tech.com.pl,
www.tme.pl, www.north.com.pl. www.huma.com.pl
To tylko niektóre, ale raczej znaczace dla nabywców detalicznych.
Przy okazji aplikacja jest tu, na Elenocie!

djvu
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

STK077 ...

Postautor: djvu » sob 08 sty 2005, 23:51

Zobacz to =>> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 0&start=90
Czy nie lepiej wstawić tam coś nowocześniejszego a przy okazji tańszego i łatwodostępnego ...?!
:?

Gośc PI

STK077

Postautor: Gośc PI » ndz 09 sty 2005, 16:23

Witam. Jasne, ten STK to zabytek, ale dla kogoś, kto nie ma doświadczenia w modyfikowaniu zastanych rozwiazań w elektronice, to nie jest proste; oczywiście, mozna by polecić np LM3886, LM3876,
TDA7294, ostatecznie TDA2050, ale w każdym przypadku potrzebne jest modyfikowanie otoczenia układu scalonego, czyli t.zw. aplikacji oraz wykonanie odpowiedniej przejścówki, bo pod względem rozkładu wyprowadzeń te wszystkie układy nie są ekwiwalentne. Ale, oczywiście taka modyfikacja jest do wykonania i nawet można by ją zalecić, ponieważ parametry wymienionych układów sa daleko lepsze, od STK.
PI

Pi-Vo
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » śr 19 sty 2005, 21:56

Jedną sztukę posiadam jakby coś.

jang

Postautor: jang » pn 24 sty 2005, 1:24

Czemu każdy się czepia stków? Ja mam dość duże doświadczenie w projektowaniu i uruchamianiu wzmacniaczy audio i muszę powiedzieć,że wg mnie żaden producent tranzystorów mocy przeznaczonych do wcześniej wymienionych nie dba o powtarzalnośc swoich elementów tak jak to robi sanyo. Jak dotąd bardzo niewielka liczba STKów uszkodziła mi się bez powodu. Fakt - nie mają zbyt wielkich mocy ale trzeba przyznać,że rozwiązania są czasami zaskakujące i bardzo przemyślanie. Niedowiarkom polecam STK412-170. Coprawda jest ogromny problem z zakupem tego elementu w polsce. Kupiłem go gdzieś w USA za dośc niską cenę (45USD wraz z przesyłką). Po otwarciu paczki dotarło do mnie dlaczego cena jest tak niska - nie ważył tyle ile miał, podróbka :). Schemat wewnętrzy różnił się kilkoma szczegółami od tego co zaprezentowali inżynierowie z SANYO w swoim pdfie. Ale stk dał radę przez czas badań. Niedawno wyprodukowałem jego wersję dyskretną i jestem zachwycony. Ale wracając do rzeczy - sanyo za pomocą stków daje szybkie rozwiązania średnich mocy wzmacniaczy o bardzo dobrych parametrach. Wystarczy go dobrze chłodzić i przestrzegać tego i owego. Ale to trzeba robić zawsze jak się ma do czynienia ze wzmacniaczem mocy. Można śmiało zapomnieć o monolitach w fikuśnych obudowach. Jeśli z stka nie można dobrze odprowadzić ciepła ponieważ powierzchnia dotykająca radiatora nie jest zbyt wielka to co do powiedzenia mają monolity? Zaden szanujący się producent sprzętu domowego nie stosuje jakichś tda gdy trzeba uzyskać moc ponad 40W.

Gość

Postautor: Gość » pt 11 lut 2005, 16:29

posiadam 2 sztuki

tel. 503 060 736

makler1

Postautor: makler1 » sob 26 mar 2005, 5:33

Anonymous pisze:posiadam 2 sztuki

tel. 503 060 736

ile za dwa?

Hunt3r

Postautor: Hunt3r » ndz 01 sty 2006, 17:52

http://www.elenota.pl/forum/post-5731.html#5731 - oryginał czy nie jak sądzicie??

Wróć do „Podzespoły i układy”