Generator VCO informacje

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
kujon
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Generator VCO informacje

Postautor: kujon » wt 11 sty 2005, 14:11

Witam serdecznie wszystkich ludzi ktorzy znaja sie i interesuja elektronika. Pisze do Was z ogromna prosba, a mianowice mam do przygotowania na prace dyplomowa temat "generator vco". Temat zapewne dla was banalny ale nie dla mnie...po prostu ja nic z tego nie qmam...owszem nauczyc sie umiem i wykuc na 5, ale trzeba miec sie z czego uczyc. Chodzi o to iz przewertowalem juz setki stron ale wiekszosc z nich nie posiada zadnych konkretnych odpowiedzi na moje pytania. Do zrealizowania mam takie zagadnienia :
1. Opis przyjetego systemu konstrukcji i porownanie z innymi mozliwymi do zastosowania systemami
2. opis konstrukcji i budowy modelu ( tutaj musze wykonac prace praktyczna..mam wiele schematow ale nie wiem ktory z nich jest najprostszy w uzyciu - nie problem jest dla mnie go zlozyc, ale skumac sie jak dzialaja poszczegolne elementy )
3. przedstawic charakterystyki teoretyczne i rzeczyswiste i okreslic jakosc
4. Dane znamionowe elementow ( tu oczywiscie wiem jak to zrobic:P ale nie wiem ktory uklad wybrac do budowy)
5. Zasady bezpiecznej obslugi..hehe tu moze i dobrze poleje wode ale potrzebne tu sa tez informacje na temat wytrzymalosci ukladu.

Wiem iz pewnie malo kto zerknie tutaj, ale jesli ktos posiada jakies informacje w tym temacie bylbym niezmiernie wdzieczyny za pomoc. Nie ukrywam ze wykonanie czescipratycznej nie bedzie dla mnie trudne, bo lutowac itp rzeczy umiem:) ale nie wiem jakis uklad zrealizowac...prosilbym o kazda pomoc..z gory dzekuje . Pozdrawiam

kujon
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: kujon » wt 11 sty 2005, 14:15

Oczywiscie mile widziane sa jakies zrodla z literatury...autorzy tytuly itp. Dzieki.

jang

Postautor: jang » śr 12 sty 2005, 11:40

Luknij na scalaka 4046 - najprościej i najtaniej wykorzystać jego VCO. Jeśli jednak potrzebujesz coś bardziej skomplikowanego polecam MAX038. Jego cena jednak jest.... ciężko przesadzona. Nawet jak na pracę dyplomową :) Pozdrawiam.

kujon
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: kujon » śr 12 sty 2005, 18:53

Faktycznie scalak 4046 jest swietny...i dodatkowo bede mial zaliczony dodatkowy temat ktory psorkowi zasugerowalem czyli petle PLL :D dzieki wielkie za pomysl.. dalej jednak czekam abyscie podsylali swoje sugestie...mile widziana literatura...naprawde bardzo mile...:D jeszcze raz dzieki..mam juz od czego zaczac:D

Gość

Postautor: Gość » ndz 30 sty 2005, 14:45

poszukaj w otoczeniu krótkofalowców w ich konstrukcjach są układy oparte o te rozwiazania,VCO,PLL,FLL itd
Radielektronik, Nadajnikikii KF I UKF itp

Mrand
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Mrand » pn 28 lut 2005, 18:15

Poszukaj Googlem klimatów związanych z analogowymi syntezatorami muzycznymi. Znajdziesz tam dziesiątki różnych układów VCO oraz wiele materiału teoretycznego. Pozdrawiam
Mrand

kujon
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: kujon » pn 07 mar 2005, 15:47

Witam ponownie...oczywiscie dalej zmagam sie z moja praca dyplomowa..i mam teraz taka zaglostke...czy ktos potrafi mi powedziec jak polaczyc caly uklad aby pokazac TYLKO dzialanie VCO...bez petli, filtrow, dzielnik cz. itp...wiem ze musze do mojego 4046 podlaczyc dwa rezystory i kondensator ( tyle ze nie wiem jak policzyc ich wartosci ), jakies napiecie zasialnia ( ale jakie??:/) ktorego f bede zmienial i zrodlo sterowania ( przyjalem od 5 do 15V)...jesli ktos bylby w stanie mi podac pod jakie nozki co wlutowac i jak wyliczyc te wartosci R i C abym teoretycznie mogl pokazac w jakim tempie zachodza zmiany to bylbym bardzoo wdzieczny...jesli chodzi o F max i min to jest moj wybor i moge dobrac je wedle wlasnego widzi misie....ale i tak nie wiem jak..prosze pomozcie...aha..i czy ktos wie co "siedzi" w VCO...bo musze miec jego budowe wewnetrzna a wszyscy producenci podaja tylko schemat blokowy od calej petli PLL....

peter falk
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: peter falk » pt 11 mar 2005, 19:11

Nie lepiej coś firmy Exar? Np XR2206 . Tanie, stabilne, niekapryśne kostki jak 4046 .
Tu masz trochę teorii i praktyki:
http://stud.wsi.edu.pl/~sikrolb/artykuly-vco.html

Gość

Postautor: Gość » pt 18 mar 2005, 20:39

Dzień dobry.

Przesyłam dwa schematy:

generatora z Radioelektronika 7/1985
jako zbiór genrad.zip, format ZIP, zawiera 1 plik PNG
(308 KB) (mam tylko jedną kartkę) ;

generatora z Electronic Engineering December 1970
jako zbiór genang.zip, format ZIP, zawiera 4 pliki PNG (1.14 MB);

obydwa generatory zawierają, właściwie są,