Prosty stabilizator +24V powyżej 1A?

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Bronek_84
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Prosty stabilizator +24V powyżej 1A?

Postautor: Bronek_84 » ndz 13 mar 2005, 17:04

Witam!
Mam mały problem. Odnośnie robię pracę dyplomową z wykorzystaniem Sterownika PLC i czujników zbliżeniowych. Zrobiłem zasilacz 24V z transformatora TS 40/018 (2x12V 1.65A poł w szeregu). Zastosowałem zwykły mostek, kondensator filtrujący 2200uf i na wyjściu jest przeszło 37V.

Nie jest to przuczyną kondensatora bo bez niego też tyle jest. Widocznie trafo ma troszkę wyższe napięcie niż podano w oznaczeniu.

Sterownik i czujniki są do 24V DC więc myślałem że zrobię prosty stabilizator z "7824" lecz jest on do 1A i nie wiem czy taka moc wystarczy do 2 czujników zbliż. (działają do 6mm) i PLC z wyświetlaczem Moeller.

Zastosować 7824 z dużym radiatorem czy jakiś inny stabilizator?
I to by było na tyle ;-)

rallus
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2

Postautor: rallus » ndz 13 mar 2005, 18:17

Dziwne Ci wyszły napięcia. Przy napięciu wtórnym 24 volty bez kondensatora powinno być ok. 22V. Napięcia katalogowe podawane są przy obciążeniu prądem znamionowy, na biegu jałowym będą zawsze wyższe.A z tego trafo i tak nie wyciągniesz więcej niż 1,4 A. Nie wiem ile pobiera sterownik ale czujniki zbliżeniowe pobierają ok. kilkanaście mA i wydaje mi się, że taki zasilacz powinien wystarczyć. Jak chcesz więcej prądu to dobuduj do stabilizatora dodatkowy tranzystor lub zastosuj inny stabilizator np. LM 350 (regulowane napięcie , prąd 3A) lub impulsowy LM 2576.

Bronek_84
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: Bronek_84 » ndz 13 mar 2005, 18:22

rallus pisze:Dziwne Ci wyszły napięcia. Przy napięciu wtórnym 24 volty bez kondensatora powinno być ok. 22V. Napięcia katalogowe podawane są przy obciążeniu prądem znamionowy, na biegu jałowym będą zawsze wyższe.A z tego trafo i tak nie wyciągniesz więcej niż 1,4 A. Nie wiem ile pobiera sterownik ale czujniki zbliżeniowe pobierają ok. kilkanaście mA i wydaje mi się, że taki zasilacz powinien wystarczyć. Jak chcesz więcej prądu to dobuduj do stabilizatora dodatkowy tranzystor lub zastosuj inny stabilizator np. LM 350 (regulowane napięcie , prąd 3A) lub impulsowy LM 2576.

Cyknij mi jakiś schemat czegos takiego
I to by było na tyle ;-)

MarekM
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: MarekM » ndz 13 mar 2005, 19:29

Wygląda, że zastosowałeś "PLC" tzw. przekaźnik programowalny "EASY" serii DC. Jeśli tak to pobór mocy tego urządzonka jest w zależności od modelu 2-3,5W. Przy założeniu, że mają być wykorzystane tylko dwa czujniki indukcyjne ( po kilkanaście mA) to spokojnie na 1A się obejdzię.
Jeśli masz zamiar doczepiać coś na wyjścia EASY to zwróć uwagę na moc tego czegoś.
W manualce EASY wszystko jest i na zwykłym stabilerku pójdzie tylko pamiętaj o kondziołkach przy nim.
marecki

rallus
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2

Postautor: rallus » ndz 13 mar 2005, 20:59

Opisy tych zasilaczy o których mówiłem znajdują się w notach aplikacyjnych układów które możesz sobie ściągnąć z tej strony. Wystarczy wpisać odpowiedni symbol do wyszukiwarki.

Bronek_84
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: Bronek_84 » ndz 13 mar 2005, 22:38

Tak sterownik nazywa się Easy MFD.
Może sięwydać dziwne, że zadaje pytania odnośnie sterownika i jego zasilania, lecz sprawa wygląda tak, że w domu mam tylko sam wyświetlacz bo sterownik został u innej osoby, która go programuje itp. Moim zadaniem jest przygotowanie zasilacza do całej pracy dyplomowej. (sterownik z wyświetlaczem + 2 czujniki zbliżeniowe XS2D12)
I to by było na tyle ;-)

Wróć do „Podzespoły i układy”