Czarny obraz w monitorze...

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
matyx45i
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Czarny obraz w monitorze...

Postautor: matyx45i » śr 07 wrz 2005, 8:03

Mam problem. Pewnego dnia monitor 14 cali przestal działac (prawdopodobnie na tym monitorze dzieci sie wyrzywały gdyż cośmi wspominali ze gubi kolory),.. dioda od zasilania w ogóle nie swieciła sie, okazalo sie ze spalił sie tranzystor w chyba w trafopowielaczu, taki BU2520AX, kupiłem nowy i wymieniłem go, okazało sie ze diódka teraz swieci ale obrazu nie widac, jedynie co sie da zobaczyc to przy włączaniu widać pionowy niebieski cieniutki pasek wyswietlany na 1 sekunde i znika, ekran robi sie czarny... Co może być jeszcze spalone...jak tak to co i gdzie. Dzieki za odp.:)

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 07 wrz 2005, 20:48

Ty masz jakies skrajne zamilowania ;) Niedawno chciales naprawiac roczny ale nienaprawialny zasilacz, teraz bierzesz sie za jakis 14calowy zabytek :D Nawet nie podajesz typu ani producenta... Walnij monitorkiem o sciane i daj sobie spokoj! Takie "cudo" kosztuje pewnie na gieldzie z 50 zeta... a zmarnujesz czas i elementy.
Pozdr.

PI

monitor

Postautor: PI » czw 08 wrz 2005, 0:14

Witam; są trzy prawdy, jak powiadał nieodżałowany ks.prof.Tischner, ale.... jeżeli pojawia sie pionowa linia, to cos jest z układem odchylania poziomego, jednak jak słusznie zauważa movzx, bez podania typu monitora trudno jest rozmawiać o mozliwej usterce, albowiem najpierw musimy popatrzyc na schemacik i dopiero potem popróbujemy zdiagnozowac.
PI

Gość

Postautor: Gość » czw 08 wrz 2005, 1:43

Kurde no smieszne...hehe....14...

Gość

Postautor: Gość » wt 13 wrz 2005, 8:44

tranzystor kluczujący w obwodzie trafopowielacza nie wysiada
zazwyczaj bez powodu. podkręć gałkę oznaczoną "Focus" na powielaczu
aż obraz się rozjaśni jeżeli widzisz pionową kreskę to uszkodzony jest układ odchylania poziomego i to było prawdopodobnie przyczyną uszkodzenia tranzystora Sprawdz omomierzem obwody zasilania w
rejonie trafopowielacza prawdopodobnie na którymś będzie zwarcie
(zasilanie układu odchylania) i po sciezce sprawdz który układ jest zasilany z tego obwodu To tyle w bardzo ogólnym zarysie

matyx45i
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: matyx45i » czw 15 wrz 2005, 11:06

Witam monitor ten to: ARX model DA-570KA, jest 15 calowy i dalej ma to samo uszkodzenie... tranzystor kluczujący był zwarty na kazdej nóżce i jak pisałem wczesniej juz go wymieniłem, ale dalej jest ten sam problem...cienka pionowa niebieska linia, aha i w razie czego w którym miejscu szukać usterki... Dzięki za odpowiedz. :)

Gość

Postautor: Gość » sob 24 wrz 2005, 7:14

Ma może ktoś do tego monitora schemat?? Plizzz....

PI

Postautor: PI » sob 24 wrz 2005, 16:05

Witam; nazwa firmy i model nic mi niestety nie mówią; może on ma z tyłu napisany FCC ID, po tym może coś się rozjasnić. Zasilanie do układu odch.poziomego idzie od zasilacza do układu Hdef ( np do trafa FBT w najprostszym rozwiązaniu) poprzez dodatkowy tranzystor, który pełni tak naprawdę funkcje stabilizatora napięcia zasilania stopnia Hdef. Podkrślam, tranzystor ten jest włączony szeregowo w znakomitej większości przypadków, czasem, rzadko, jest to układ stabilizatora równoległego. Są to oczywiście układy stabilizatorów pracujące impulsowo i zazwyczaj synchronicznie z częstotliwością odchylania poziomego. Tranzystor, o którym sie rozpisuję równiez bardzo często ulega uszkodzeniu i za nim "leci" klucz Hdef. Jest to zazwyczaj jakiś MOSFET. Nalezy go zatem odszukać i sprawdzic - mało prawdopodobne, aby był dobry. Poza tym wypada sprawdzic cały obwód zasilania Hdef, bo są tam inne elementy, mogą być szeregowe rezystory i na pewno jest dławik. Warto wymienic w tym układzie wszystkie elyty, pewno są wystarczająco stare.
PI

Wróć do „Podzespoły i układy”