tranzystory 2sc475 2sc 375

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
spider009
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

tranzystory 2sc475 2sc 375

Postautor: spider009 » śr 26 paź 2005, 10:36

poszukuje tranzystorow 2sc495 oraz2sc375 lub dobrych zamiennikow

PI

Postautor: PI » śr 26 paź 2005, 12:05

Witam; za 2SC375 można użyć jakiegokolwiek tr. w.cz., np BF314 lub BF240, BF509 itp. Za 2SC495 (80V, 1A, 5W) spokojnie BD137, BD139.
PI

spider009
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: spider009 » śr 26 paź 2005, 16:12

PI pisze:Witam; za 2SC375 można użyć jakiegokolwiek tr. w.cz., np BF314 lub BF240, BF509 itp. Za 2SC495 (80V, 1A, 5W) spokojnie BD137, BD139.
PI

tylko pytanie czy beda one pasowac do cb radia?

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 26 paź 2005, 19:30

Na czym polega "pasowanie??"
Bo wydaje mi sie juz wiadomo jakie tranzystory "pasuja" do tych dwoch - pod wzgledem parametrow.
Ewentualnie mozna wziac nozyk i przyciac obudowe jesli jednak nie pasuje ;D
Pozdr.

PI

Postautor: PI » czw 27 paź 2005, 1:37

Witam; pozdrowienia dla "movzx"; to zależy, co te tranzystory "robią" w tym CB. Co do 2SC375, to nie mam żadnych wątpliwości - jego podstawowe dane to Uce=20V, Ic=50mA, Ptot=0,2W, fT=600MHz. Czyli w miare typowy tranzystor w.cz małej mocy. Co do 2SC495 - zależy, jaką funkcję pełni w układzie; jeżeli jest to tranzystor w torze w.cz. nadajnika, to bym się zastanawiał, chociaz BD137 mają dość wysoką fT. Można by tu dać 2SC2075, które sa w miarę dostępne w kraju. Jeżeli jednak ten tranzystor pełni inne funkcje, to można go zamienic bez obawy. Zwracam też uwagę na możliwą niezgodność kolejności wyprowadzeń - to trzeba sprawdzić. Ewentualnie szukać oryginałów np w www.north.com.pl
www.tme.pl, www.cybor-tech.com.pl, www.aprovi.com.pl, www.lewandowscy.pl
PI

spider009
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: spider009 » czw 27 paź 2005, 8:56

PI pisze:Witam; pozdrowienia dla "movzx"; to zależy, co te tranzystory "robią" w tym CB. Co do 2SC375, to nie mam żadnych wątpliwości - jego podstawowe dane to Uce=20V, Ic=50mA, Ptot=0,2W, fT=600MHz. Czyli w miare typowy tranzystor w.cz małej mocy. Co do 2SC495 - zależy, jaką funkcję pełni w układzie; jeżeli jest to tranzystor w torze w.cz. nadajnika, to bym się zastanawiał, chociaz BD137 mają dość wysoką fT. Można by tu dać 2SC2075, które sa w miarę dostępne w kraju. Jeżeli jednak ten tranzystor pełni inne funkcje, to można go zamienic bez obawy. Zwracam też uwagę na możliwą niezgodność kolejności wyprowadzeń - to trzeba sprawdzić. Ewentualnie szukać oryginałów np w www.north.com.pl
www.tme.pl, www.cybor-tech.com.pl, www.aprovi.com.pl, www.lewandowscy.pl
PI

wlasnie ten jeden pelni funkcje nadajnika.a niewiem jakie tranzystory bo jak kupilem to cb to ono wogole nie mialo tych tranzystorow

spider009
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: spider009 » czw 27 paź 2005, 9:00

movzx pisze:Na czym polega "pasowanie??"
Bo wydaje mi sie juz wiadomo jakie tranzystory "pasuja" do tych dwoch - pod wzgledem parametrow.
Ewentualnie mozna wziac nozyk i przyciac obudowe jesli jednak nie pasuje ;D
Pozdr.

zeczywiscie zle sie okreslilem z "pasowaniem'' chodzi mi o to czy bedzie sie nadawal do cb jako nadajnik

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » czw 27 paź 2005, 20:53

Pozdrowienia dla PI ;)
Sam znam sie na tranzystorach jak... no wlasnie.
Po prostu zauwazylem to dosc "szczesliwe" sformulowanie i postanowilem kontynuowac linie humoru, nic poza tym :)

Faktycznie zastosowanie jako nadajnik w CB (chyba jest to dosc wazne miejsce) wymaga doboru odpowiedniego elementu.
A co do kompatybilnosci "nozkowej"... coz, w ostatecznosci pozostaje srebrzanka, szczypce i troche cierpliwosci.
Pozdr.

PI

Postautor: PI » pt 28 paź 2005, 0:35

Witam; chyba się dogadaliśmy z "movzx", że trochę drobnych złosliwości nikomu nie zaszkodzi - a serwujemy je w dobrej wierze. No tak, sekcja nadajnika w CB i nie tylko, zazwyczaj składa się z kilku stopni wzmocnienia, na końcu stoi tranzystor, który odpowiedzialny jest za dostarczenie odpowiedniej mocy do anteny - to tak bardzo skrótowo. Często w stopniu mocy nadajnika CB o mocy 4-5 W stosowany bywał 2SC2075 lub 2SC2078. Mało się tym interesuje obecnie, ale są one raczej dostepne w kraju. Co do stopnia sterujacego i stopni wstepnych, trudno powiedziec, tu najlepiej mieć schemat i wtedy wszystko bedzie jasne. Jest taka strona www.radiomods.co.nz gdzie sporo pisza o CB i nie tylko, ale gdzie mozna znaleźć dużo schematów CB - byłem i widziałem. Polecam.
Z moich dawnych doświadczeń i z lektur wynika, że generalnie najlepiej jest stosować w stopniu mocy oryginalny tranzystor, ponieważ obwody dopasowujące na wejściu i wyjściu są projektowane do okreslonego typu tranzystora, co nie oznacza, że inny nie będzie pracował. Może jednak byc tak, że ulegnie szybko uszkodzeniu lub przeciwnie - nie będzie oddawał spodziewanej mocy. Tak to jest w technice nadawczej.
PI

PI

Postautor: PI » pt 28 paź 2005, 1:00

Jeszcze ja.... tak troche popatrzyłem w schematy; rzeczywiście, najczęściej stosuje sie w stopniu mocy 2SC2078 lub jakiś tranzystor Motoroli np MRF477. Wstopniach sterujących (driverach) spotyka się 2SC2314, 2SC2166, 2SC2036, 2SC2098 itp; przypuszczam, że można by zaryzykowac tez 2N2219 lub BFW18, które był dość popularne kiedys i łatwe do zdobycia. Ahha, jeszcze 2N3553.
PI

spider009
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: spider009 » pt 28 paź 2005, 10:11

gdybym mial mozliwosc znalezienia orginalnego tranzystora to napewnio bym go zalozyl ale niestety nigdzie takich niema[/u]

spider009
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: spider009 » pt 28 paź 2005, 10:26

PI pisze:Witam; chyba się dogadaliśmy z "movzx", że trochę drobnych złosliwości nikomu nie zaszkodzi - a serwujemy je w dobrej wierze. No tak, sekcja nadajnika w CB i nie tylko, zazwyczaj składa się z kilku stopni wzmocnienia, na końcu stoi tranzystor, który odpowiedzialny jest za dostarczenie odpowiedniej mocy do anteny - to tak bardzo skrótowo. Często w stopniu mocy nadajnika CB o mocy 4-5 W stosowany bywał 2SC2075 lub 2SC2078. Mało się tym interesuje obecnie, ale są one raczej dostepne w kraju. Co do stopnia sterujacego i stopni wstepnych, trudno powiedziec, tu najlepiej mieć schemat i wtedy wszystko bedzie jasne. Jest taka strona www.radiomods.co.nz gdzie sporo pisza o CB i nie tylko, ale gdzie mozna znaleźć dużo schematów CB - byłem i widziałem. Polecam.
Z moich dawnych doświadczeń i z lektur wynika, że generalnie najlepiej jest stosować w stopniu mocy oryginalny tranzystor, ponieważ obwody dopasowujące na wejściu i wyjściu są projektowane do okreslonego typu tranzystora, co nie oznacza, że inny nie będzie pracował. Może jednak byc tak, że ulegnie szybko uszkodzeniu lub przeciwnie - nie będzie oddawał spodziewanej mocy. Tak to jest w technice nadawczej.
PI

niestety na tej stronie nie widze schematu do mojego radyjka zodiac m-p2402

PI

Postautor: PI » pt 28 paź 2005, 21:47

Witam; zatem, jeżeli poleciał stopien mocy, to spokojnie mozna załozyc 2SC2078. Kiedys eksperymentowałem z BD137 ( wtedy, kiedy były jeszcze problemy ze wszystkim) zamiast 2SC2078 i to nawet "chodziło", tylko, że słabo. Co do drivera, to tak, jak pisałem poprzednio - cos na pewno z "japończyków" się znajdzie pod podanymi adresami. Po prostu trzeba poeksperymentowac. Wstępne stopnie nadajnika już nie są tak wymagające, mozna spokojnie stosować coś łatwo dostępnego z tranzystorów w.cz.
PI

PI

Postautor: PI » pt 28 paź 2005, 22:13

Znów ja.... a więc tak - Zodiac 2402 jest radiem przenośnym o mocy nadajnika 0,8W. Czyli 2SC2078 jest mocno na wyrost, ale kto wie, jak by sie tu zachował włąśnie BD137. Mozna tez ewent. 2SC3419 lub 2N4923.
Trzeba szukac.

Wróć do „Podzespoły i układy”