stabilizator krzyżowy

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
laza
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

stabilizator krzyżowy

Postautor: laza » ndz 06 lis 2005, 18:39

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy przy projektowaniu układu stabilizatora krzyżowego. Ma to być stabilizator dodatni. Stabilizacja prądu 0...2 A. Stabilizacja napięcia 0...50 V. Jeżeli macie jakieś gotowe układy lub dobre pomysły jak to zapojektować to piszcie. Napięcie referenycjne najlepiej na bandgap'ie, ale niekoniecznie (może być Zenerek :) )

Ewentualnie możecie pisać na: woodchuck@o2.pl

laza
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

stabilizator krzyżowy po angielsku

Postautor: laza » ndz 06 lis 2005, 19:21

A może ktoś wie jak takie coś nazywa się w literaturze anglojęzycznej ??
Stabilizator napięcia to voltage regulator, stabilizator prądu current limiter... ale stabilizator krzyżowy ???

ArturPuławy

stabilizator krzyżowy

Postautor: ArturPuławy » ndz 06 lis 2005, 23:02

poprostu cross stabilliser a wogóle co to jest. A poza tym limmiter to ogranicznik a regulator to regulator.

laza
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Ang. ciąg dalszy

Postautor: laza » pn 07 lis 2005, 1:07

Sprawdzałem w fachowej literaturze... anglojęzyczne nazwy stab. nap. i prądu są takie jak podałem wyżej. Cross stabilliser nie odpowiada stabilizatorowi krzyżowemu, to nazywa się jakoś inaczej... i dlatego piszę, bo zupełnie się w temacie zgubiłem. Ale dzięki za chęci :)

Wróć do „Podzespoły i układy”