Kineskop Philips hilfe

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
abmayer
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Kineskop Philips hilfe

Postautor: abmayer » pt 17 lut 2006, 20:02

Witam
siad mi w philipsie 32PW8505/58 kineskop ,może nie całkiem wszystko gra oprucz niebieskiego koloru fachowcy od naprawy nic nie poradzą
Problem w tym
na tym kineskopie około 6 lat jest symbol W 76ESF031X14 a na kineskopie znajomego u którego siadła elektronika jest numer W76ESF031X44 nie wiem czym to sie różni telewizor jest 3- 4 letnii
a chciałbym z dwóch zrobic jeden czy to możliwe
prosze o rade i dziękuje
z poważaniem andrzej
lepsza prawda naga niż ubrana

PI

Postautor: PI » sob 18 lut 2006, 1:15

Witam; z tego co wiem, te kineskopy róznia się parametrami lub sposobem wykonania zespołu odchylającego. Te różnice w skrajnym przypadku mogą okazać sie nieistotne. Było wiele OTV, w których stosowano kineskopy różnych firm o róznych oznaczeniach i w najgorszym przypadku róznice polegały na zmianie wartości kondensatora powrotu lub elementów w układach korekcji ( S i EW). Ryzyko zamiany tych kineskopów jest niewielkie - jeżeli zważy się koszt nowego kineskopu. Natomiast dość dziwna jest diagnoza co do uszkodzenia samego działa B. Myślę, że jeżeli jest to mozliwe, to może zdarzyć sie z taką samą szansą, jak "szósta" w Totka. Wracając do sprawy zespołu odchylającego - być może dostepna jest informacja serwisowa o ewentualnej zamianie tych kineskopów - to sie zdarzało, że producent w jednym okreslonym modelu po pewnym czasie decydował się zmienić kineskop na inny i wtedy wydawany był biuletyn serwisowy opisujący czynności konieczne przy takiej zamianie. Jednak doste do takich biuletynów jest trudny, bo głównie posiadaja go serwisy firmowe. Czasem jednak można podobna informację znaleźć w instrukcjach serwisowych, które już zdobyć jest znacznie łatwiej. Zdarza się, że sa do nich dołączane odpowiednie aneksy. Można próbowac znaleźć dane tych kineskopów na stronie producenta i porównać, czym się różnią.
PI

PI

Postautor: PI » sob 18 lut 2006, 16:41

Witam; na razie mogę potwierdzic tylko jedno - ostatnie dwie lub trzy cyferki nastepujące po "X" to wersja wykonania zespołu odchylającego (wiem to z powaznej literatury). Jak wspominałem, często nie są to duże różnice. Warto natomiast sprawdzić, czy oba kineskopy mają ten sam typ szyjki - są wykonania "normalne" i "cienka szyjka" - narrow neck. I to może własnie powodować ta róznicę w oznaczeniach - ale niekoniecznie.
PI

abmayer
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: abmayer » sob 18 lut 2006, 18:46

dziekuje za uswiadomienie postaram sie zmiezyc wszystkie parametry
z poważaniem Andrzej
lepsza prawda naga niż ubrana

Wróć do „Podzespoły i układy”