Tylko szum w TV Royal Lux

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
slawek7
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Tylko szum w TV Royal Lux

Postautor: slawek7 » pn 03 kwie 2006, 8:58

Cześć.

Mam problem z telewizorem RoyalStar 21TMX12
Otóż zamiast głosu jest tylko szum. Jeżeli róbuje w ustawieniach zmienić system to jakby ta opcja jest zablokowana, jeżeli wchodzę do ustawienia system to kiedyś była możliwość zmaiany systemu głosu, a teraz wyświetla się tylko "I" i brak jest możliwości zmainy, programy szuka ale też tylko szum zamaist głosu i brak mozliwości zmaiany systemu.

Co to moze być, co się stało.
Ostatnio zmieniony pn 03 kwie 2006, 13:19 przez slawek7, łącznie zmieniany 1 raz.

Gość

Postautor: Gość » wt 04 kwie 2006, 17:01

Najprawdzopodobniej uszkodzeniu uległa apmięć zawierająca oprogramowanie dotyczące tego menu. Należałoby umieścić tam nowy soft. Jednak z tego co wiem to te TV naprawia się ciężko ze względu na ich trudno dostępny tryb serwisowy.

slawek7
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: slawek7 » śr 05 kwie 2006, 6:40

A można zdobyć zawartość tej pamięci.
Patrzyłem na schemat i jest tam tyko EEROM 2404.
Czy można wymienić ją na czystą.

KellyNS
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: KellyNS » sob 08 kwie 2006, 18:59

eek :)
heya!

Gość

Postautor: Gość » ndz 09 kwie 2006, 10:27

Możecie mi powiedzieć co jest odpowiedzialne lub jaki jest sposób przełączania systemu foni,.
Czy jest tam jakiś tranzystor?

Jak poprrostu jest realizowane przełączanie systemu foni.

Wymieniłem pamięć 24C04 przy układzie SDA5552 i nic nie pomogło. Zmieniło się tylko tyle, że zamiast w menu system pojawiło się BK wtedy byłi I, ale dalej nie można zmienić systemu.

Co jest grane???

Sławek.

Wróć do „Podzespoły i układy”