Witam; ustawienie głowicy - przy braku tasmy testowej, której zdobycie będzie pewno b.trudne lub wrecz niemozliwe mozna posłuzyć się inna dobrze nagraną tasmą. Dobrze jest, aby zawierała duzo wysokich tonów, takich specyficznych, z komponentą szumową (szczotki w instrumentach perkusyjnych itp); nagranie z prędkością 9,53cm/s. Ustawiamy najpierw pion głowicy (jeżeli jest to konieczne - po prostu czoło głowicy powinno byc w jednej płaszczyźnie z najbliższymi kołkami prowadzącymi). Nastepnie odtwarzając tasmę ustawiamy ja tak, aby wysokie tony słyszane były czysto i z najwiekszym poziomem - jest to efekt bardzo wyraźnie slyszalny. Oczywiscie w warunkach serwisowych wykonuje sie pomiar napięcia odczytu sygnału o okreslonej częstotliwości.
Regulacja pradu podkładu ma oczywisty wpływ na proces nagrywania, natomiast nie ma to żadnego znaczenia przy odczycie - co mocno podkreslam. Sprawa pradu podkładu jest nieco bardziej skomplikowana - wprawdzie w magnetofonach amatorskich jest on ustawiany na pewną stałą wartośc, to w rzeczywistości każdy typ tasmy wymaga innej wartości tego pradu. Róznice bywają dość znaczne. Ponieważ na proces zapisu wpływ mają rózne czynniki - typ tasmy, właściwości głowicy (w tym znamionowy prąd zapisu m.cz przy którym uzyskuje się wymaganą wartośc strumienia magnetycznego na jednostkę szerokosci ściezki zapisu), częstotliwośc pradu podkładu - w celu "dostrojenia" magnetofonu do tasmy wykonuje sie pewną procedurę, której nie opiszę, bo jest dość żmudna, w warunkach amatorskich ma mniejsze znaczenia a ja jestem leniwy.

Poza tym, w instrukcjach serwisowych podaje sie pewną uniwersalna wartośc typowa dla popularnych taśm. Prąd podkładu ustawia się tak, że odłącza się od masy "dolny" koniec głowicy, włącza sie w to miejce niewielki rezystor - np. 10 omów i mierzy na nim spadek napięcia w.cz.(podkreslam - w.cz.!!!), a nastepnie w znany sposób (prawo Ohma), oblicza sie wartośc pradu. Oczywiści ta procedure wykonuje się przy włączonej funkcji "Zapis".
Odsyłam też do książek Bolesława Urbańskiego, który specjalizował się w tej tematyce ("Magnetofon tasmowy" (???), "Magnetyczny zapis dzwieków i obrazów"). Zwracam też uwagę, że duże znaczenie ma stan czoła głowicy - jeżeli jest ona wyraźnie wytarta (widac wyraźnie ślad wypiłowany przez tasmę), to nadaje sie ona tylko do wymiany. Znaczne zuzycie czoła głowicy prowadzi do istotnego pogorszenia jej parametrów, co ma wyraźny wpływ na zapis i odczyt.
PI