stereodekoder - czemu zniekształca ?

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
bf214
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

stereodekoder - czemu zniekształca ?

Postautor: bf214 » pn 02 maja 2005, 20:22

Cześć !

Słuchajcie czemu stereodekoder zniekształca ? I to nie byle jaki, tylko TA7343, o którym bardzo dobrze piszą, czytałem że ktoś zamienił stereodekoder UL1601 w Radmorze na ten właśnie TA7343 i efekt był wspaniały. Tylko że Radmor to jest fabryczny sprzęt, a ja zrobiłem coś takiego:

Obrazek

Podłączyłem do tego przedwzmacniacz na jednym tranzystorze, stereodekoder i wzmacniacze UL1490 (w radiu kondensator C12 usunąłem). Przedtem w wersji mono działało dobrze. Początkowo podejrzewałem UL1490, ale w jeden kanał wstawiłem ten wzmacniacz, na którym przedtem chodziło mono (na układzie TBA820) i też zniekształca. Może ma znaczenie jakość tego, co dochodzi z głowicy, a przecież to coś tutaj głowicą jest raczej tylko z nazwy. Co wy o tym myślicie? Aha i jeszcze coś: dławik zamiast 22uH jest 27 i tranzystor we wzmacniaczu w. cz. zamiast bf240 (h21e=80) jest bf214 o wzmocnieniu dużo większym, już nie pamiętam jakim, ale sprawdzałem.

PI

czemu?????????

Postautor: PI » wt 03 maja 2005, 1:59

Witam; czegoś mi w tym schemacie brakuje, nawet wiele - gdzie jest dyskryminator FM no i ten dekoder MPX? Dekodery stereo (MPX) wymagaja do prawidłowego działania dość wysokiego poziomu sygnału po demodulacji, w przeciwnym przypadku działają źle, lub wcale.
Ocena subiektywna jakości sygnału mono może byc myląca, to musi być naprawdę silny sygnał; TA7343 to niezły układ, ale żaden cud. Zaletą jest, że ma niezwykle prostą aplikację, a wadą - że jest właśnie tak prosty!!!
Po usunięciu C12 (element układu deemfazy) powinien być stopień wzmocnienia, ale odpowiednio skuteczny! i dalej MPX i dopiero wzmacniacze m.cz.
PI

PI

MPX

Postautor: PI » wt 03 maja 2005, 2:06

Aha, ten układ z 1042 jest niezły, ale wzmacniacz wcz w układzie aperiodycznym to troche nieporozumienie w skojarzeniu z tym układem.
To taka bardzo biedna wersja głowicy UKF - nawet nie wiadomo, czy to cos wzmacnia, czy wręcz przeciwnie!!!!!!!!!
PI

Gość

Postautor: Gość » wt 03 maja 2005, 2:43

Witam,

A co to jest dyskryminator FM? :D Przedwzmacniacz jest taki:

Obrazek

Potem jest taki stereodekoder:

Obrazek

Nota TA7343:

http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/se ... 50&start=0

>Aha, ten układ z 1042 jest niezły, ale wzmacniacz wcz w układzie >aperiodycznym to troche nieporozumienie w skojarzeniu z tym układem.

Ten schemat to jest zestaw do samodzielnego montażu (schemat z internetu), więc raczej powinien jakoś działać, tyle że w mono, zdaję sobie sprawę z tego, że głowica jest tu taka, że jeśli przerabiam to na stereo to mogę się spodziewać jakichś kwiatków. Może jednak dałoby się coś zakombinować bez robienia tego kroku polegającego na wstawieniu innej głowicy? :) Bo nie chciałbym gotowej glowicy, a robienie to jest trochę stresu...

Pozdrawiam

bf214
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

Postautor: bf214 » wt 03 maja 2005, 16:37

Witam

No cóż wygląda na to że dałem plamę. Zamiast kondensatorów C5 i C6 (15n) dałem 22 no bo co to w końcu za różnica :D. A później w nocie katalogowej doczytałem się, że jak te kondensatory są większe niż 15n, to są duże zniekształcenia. Ponieważ nie mam 15n to zmieniłem na 10n (w nocie jest że wtedy jest tylko mniejszy poziom sygnału wyjśiowego) i zniekształcenia zmniejszyły się o 99% :| . Na te zniekształcenia które pozostały to chyba już nie mam co narzekać choć może jeszcze dałoby się coś zrobić, np. inna głowica. Jeśli macie jakieś pomysły to coś napiszcie i sory że zawracałem głowę :oops:

No ale zamiast tego pojawiła się inna zagwozdka. Mianowicie do tej pory próbowałem na słuchawkach 2x400Ω. Jak zmieniam na zwykłe słuchawki od walkmana to kończy się słuchanie i zaczyna się stukot. I tu już zupełnie jestem bezradny bo już teraz wzmacniacze są oddzielone od części radiowej, przedwzmacniacza i stereodekodera filtrem RC. Pomóżcie coś bo całkiem nie wiem co z tym zrobić jeśli chodzi o mój potencjał badawczy to w tym momencie już byłby koniec robienia tego radia :D

>TA7343 to niezły układ, ale żaden cud. Zaletą jest, że ma niezwykle prostą aplikację, a wadą - że jest właśnie tak prosty!!!

A tak z ciekawości - mógłbyś podać jakieś stereodekodery z takich lepszych?

PI

stereo

Postautor: PI » wt 03 maja 2005, 22:09

Witam; układ jest oszczedny do obrzydliwości, o wzmacniaczu aperiodycznym w.cz juz pisałem. Za filtrem FCM rezystor 68 omów jest zbyt mały, zalecany jest 330 omów. Obwód LC dyskryminatora FM w oryginalnej aplikacji jest równiez rozwiazany inaczej, ale tak ostatecznie mogło by być, tyle że ze schematu nie wynika jednoznacznie, czy obwód 211, dołączony jednym koncem do pinu 12 jest obwodem LC, czy tego C tam (wewnatrz kubka) nie ma; ja niestety nie pamiętam wszystkich konstrukcji filtrów 7x7. Ten obwód jest bardzo wazny, od niego, od jego prawidłowego zestrojenia zależy jakość sygnału na wyjściu -to jest właśnie obwód dyskryminatora FM. Co do całości - wątpliwośc budzi układ w.cz,czyli głowica - jest dośc kiepsko zaprojektowana, nie wiem,czy w tym przypadku spełni swoje zadanie.
PI

bf214
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

Postautor: bf214 » czw 05 maja 2005, 0:40

Witam

PI pisze:Za filtrem FCM rezystor 68 omów jest zbyt mały, zalecany jest 330 omów

Od tego rezystora zależą również zniekształcenia, ja dałem potencjometr 470ohm

PI pisze:Obwód LC dyskryminatora FM w oryginalnej aplikacji jest równiez rozwiazany inaczej, ale tak ostatecznie mogło by być, tyle że ze schematu nie wynika jednoznacznie, czy obwód 211, dołączony jednym koncem do pinu 12 jest obwodem LC, czy tego C tam (wewnatrz kubka) nie ma; ja niestety nie pamiętam wszystkich konstrukcji filtrów 7x7

211 ma kondensator 82p, tu jest program 7x7: http://www.sq1ftb.com Rysunki są w widoku z dołu, wiem, bo dzwoniłem do autora

PI pisze:wątpliwośc budzi układ w.cz,czyli głowica - jest dośc kiepsko zaprojektowana, nie wiem,czy w tym przypadku spełni swoje zadanie.

No tak, ta głowica to raczej nie jest do stereo :) , w tym artykule z MT była dużo bardziej skomplikowana

A mógłbyś napisać jakiś symbol lepszego stereodekodera?

PI

dekoder

Postautor: PI » czw 05 maja 2005, 1:23

Witam; czesto stosowanym dekoderem jest np. LA3401, ale to nie znaczy, że TA7343 jest zły. Po prostu do prawidłowego procesu dekodowania potrzebny jest sygnał m.cz. zawierający podnośną o odpowiednim poziomie i jakości. Jeżeli sygnał jest źle zdemodulowany, ma zbyt niska amplitudę lub podnośna jest już w procesie detekcji zniekształcona, co sie czesto zdarza, to i efekt dekodowania stereo będzie kiepski lub żaden. Przy odbiorze mono czesto nie słychać efektów niskiej jakości sygnału (mówiąc ogólnie). Dla porównania: dla standardowych OR czułość odnoszona do tych samych wartości wyjściowych wynosi dla mono np.4uV,
natomiast dla stereo 35 - 40 uV. Oznacza to praktycznie, że tam gdzie odbior mono jest jeszcze zupelnie dobry, odbiór stereo nie jest mozliwy - dekoder albo nie pracuje wcale, albo pracuje na granicy możliwości.
Tak naprawde, dobrze by było całość stroić odpowiednim generatorem sygnałowym. Można stroic "na słuch", do uzyskania najsilniejszego i nie zaszumionego sygnału. Przy tak prostym układzie odbiornika można liczyć tylko na poprawny odbiór bliskich i silnych stacji.
Co do wartości rezystora i obwodu dyskryminatora - tu, na Elenocie są w wyszukiwarce dane układu TDA1220, który jest dokładnym odpowiednikiem UL1219, aplikacja tez jest taka sama, bo UL1219 był licencyjnym produktem CEMI opartym na TDA1220. Mozna zatem porównac wartości. Dalej, te kondensatory 15nF nie moga miec wpływu na zniekształcenia, bo tworza one rodzj filtru tłumiącego resztki podnośnej MPX. Przyczyn zniekształcen i nieprawidłowej pracy układu trzeba szukac gdzie indziej, o tym m.in. pisałem powyżej i we wczesnijszym poście. Mogą tez wynikać z nie przemyslanej konstrukcji, byc może układ ma tendencję do zycia "własnym życiem", czyli wzbudza się wytwarzając jakieś czestotliwosci pasożytnicze. Wszystko jest mozliwe.
Generalnie, na pierwsze podejście podejrzewam jednak zbyt niską czułosc odbiornika i nieprawidłowe zestrojenie.
PI

bf214
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

Postautor: bf214 » czw 05 maja 2005, 21:53

Kiedy naprawdę po zmianie z 22n na 10 zniekształcenia prawie zupełnie zniknęły, ale nie wykluczam, że to jakiś zbieg okoliczności. Natomiast o lepszy stereodekoder pytałem z ciekawości, bo wydawało mi się, że wszystkie stereodekodery pll mają dosyć prosty schemat aplikacyjny. Pozdrawiam

bf214
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

Postautor: bf214 » pt 06 maja 2005, 21:00

Do filtru RC, przez który jest zasilany przedwzmacniacz, stereodekoder i wzmacniacz napięcie było podawane przez rezystor 220ohm, będący częścią jeszcze jednego filtru RC - dałem na wszelki wypadek. Po odłączeniu tego rezystora sprzężenie zniknęło. Także jeszcze raz sory za zawracanie głowy. I okazało się, że przedwzmacniacz nie wzmacniał, tylko osłabiał, a w każdym razie bardzo utrudniał złapanie stereo. Natomiast nie wykluczam, że przy innych warunkach odbioru jakiś przedwzmacniacz może być potrzebny.

dzięki za odzew
pozdrawiam bf214

Wróć do „Podzespoły i układy”