potrzebuje troszke teorii

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
finch
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

potrzebuje troszke teorii

Postautor: finch » ndz 17 lip 2005, 17:41

witam

chciałbym zbudować zestaw do słuchania muzyki myśle tu o dwóch kolumnach i dwóch subwooferach tonsila GDN 25/80/1 - 8 Ohm nie wiem tylko czy dokładać jeszcze centralny podajcie mi troszke teorii jakieś linki do stron bo ja nic nie moge znaleźć myśłe żeby oprzeć sie na tonsilu i jeszcze jakiś wzmachol do tego interesuale same końcowe wzmocnienie bez żadnych przedwzmacniaczy bo wszystkim będzie sterował komp. Jak pisałęm subwoofery mam już tylko nie wiem jaki wzmacniacz i jak teraz dobrać do tego reszte głośników i najważniejsze jaka jest zasada przy dobieraniu wzmacniacza do głośników bo kiedyś słyszałem że powinien on być około 25% słąbszy od głośnika.
finch

PI

odrobine teorii na codzień.....

Postautor: PI » ndz 17 lip 2005, 23:21

Witam; cokolwiek tu napiszę sprawa ma szanse wywołac długą i burzliwa dyskusję - tyle jest bowiem poglądów, ile głosników na świecie, a teoria z dużym trudem przebija się przez doświadczenia "maniaków" dzwięku.
1. Subwoofer jest to kompletny zestaw głosnikowy o okreslonej charakterystyce i przeznaczeniu. GDN25/80 jest po prostu głosnikiem (nazywanym też przetwornikiem) niskotonowym - też o okreslonym przeznaczeniu i charakterystyce. Głosnik (przetwornik) jest głównym elementem zestawu (kolumny, subwoofera).
2. Zestaw głósnikowy może zawierać komplet głosników pokrywających całe pasmo akustyczne i wówczas taki GDN stanowi jeden z elementów składowych zestawu (kolumny), zestaw tez może składać sie z oddzielnych klocków przetwarzających poszczególne części pasma akustycznego, ale to rozwiązanie spotyka się niezwykle rzadko. Subwoofer jako niezalezny element systemu dzwiekowego spotyka się w układach typu "kino domowe", a więc w układach wielokanałowych, wytwarzających efekty typu sorround ( dzwiek dookólny).
Zestawy tradycyjnej stereofonii dwukanałowej, aż po rozwiązania typowo audiofilskie, stosują dwa zestawy (kolumny) głosnikowe zazwyczaj o tradycyjnej konfiguracji, t.j. głosnik niskotonowy+gł.średniotonowy+gł.wysokotonowy. Jak to wszystko jest zbudowane, jak rozmieszczone w obudowie, to osobny rozdział, a nawet osobna szkoła.
Jest troche literatury, sporo informacji można znaleźć w sieci, wpisując w wyszukiwarki hasła typu "speaker box", "obudowy głosnikowe", "zwrotnice głosnikowe" itp. Sa też programy do projektowania obudów i zwrotnic, można znaleźc je bez trudu w sieci.
3. Moc wzmacniacza - w przybliżeniu równa mocy znamionowej kolumny, przy załozeniu, że jest to solidny wzmacniacz potrafiący "napędzać" nawet trudne kolumny (o niewygórowanej efektywności). Wzmacniacze to znów osobna wiedza, zbyt obszerna, aby chocby w skrócie przedstawić ją w tym miejscu. Zalecam pilne czytanie literatury, której obecnie jest duży wybór - ksiązki i prasa fachowa. Inaczej się nie da. Sterowanie samej końcówki mocy bezpośrednio z kompa może byc trudne do zrealizowania; zazwyczaj jednak potrzebny jest jakiś niewielki przedwzmacniacz, co wynika z braku dopasowania poziomów sygnału z kompa i sygnału potzrebnego do pełnego wysterowania wzmaka. Jednoczasnie nie nalezy zmuszać wzmaka mocy do pracy ze zbyt dużym wzmocnieniem (ściśle w obrebie tego wzmacniacza), ponieważ może to prowadzić do róznych negatywnych skutków.
reasumując - do tak ambitnego zadania potrzebne jest pewne minimum wiedzy i doświadczenia lub zgromadzenie materiałów typu DIY w tym zakresie. Forum takie jak to bardziej nadaje sie do wymiany pewnych informacji o bardzo skonkretyzowanym charakterze, odpowiedzi w sprawie raczej szczegółów, niż poruszanie tematów - rzek, czyli przedstawianie spraw "ab ovo". Poza tym polecam intensywne "grzebanie" w sieci, tam naprawdę można duzo znaleźć.
Powodzenia PI

PI

teoria....

Postautor: PI » pn 18 lip 2005, 0:06

Jeszcze jedno - głosniki dobiera się ze wzgledu na obliczeniową moc znamionową zestawu (kolumny); z kilku powodów najistotniejsza jest moc głosnika niskotonowego - tu GDN25/80, czyli 80 W mocy znamionowej, do tego dobiera się głosnik średniotonowy - jakiś GDM xx/80 - 8 omów
i np wysokotonową kopułkę GDWKxx/80 - 8 omów. Podawane na tych dwóch ostatnich przetwornikach moce bardziej odnosza się do przyjetego standardu mocy znamionowej zestawu, niz do ich własnej mocy znamionowej. Oczywiście te przetworniki łączymy za posrednictwem odpowiedniej zwrotnicy -tu mamy duży wybór koncepcji, można też kupić gotowa zwrotnice dla zestawu o danej mocy i konfiguracji. Samodzielne zbudowanie prostej zwrotnicy nie jest trudne, natomiast efekty są niemozliwe do przewidzenia, podobnie, badania cech akustycznych zestawu z jakąś tam zwrotnicą w warunkach amatorskich sa niemożliwe. Można pokusić się, mając odpowiednią wiedzę, o ocenę subiektywną przy prowadzeniu prób z modyfikowaną zwrotnicą, ale to równiez wymaga przyjęcia pewnych założeń wyjściowych i ustalenia warunków prób przy pewnej ilości stałych parametrów, aby ta zabawa miała jakikolwiek sens.
W dalszy ciągu - powodzenia,PI

Gość

Postautor: Gość » pn 18 lip 2005, 0:09

spoko dzięki za odpowiedź tylko nie napisałeś mi jednego z kluczowych elementów mojego pytania mianowicie czy moge zrobić coś takiego że w satelity erzuce głośniki średnio i wysoko tonowe natmiast woofer (w moim układzie myśle o 2) w całkiem osobne obudowy i co do satelit myśle o bi ampingu mianowicie chodzi mi żeby npędzać każdą sekcje w kolumnach osobnym torem wzmaka

PI

Postautor: PI » pn 18 lip 2005, 23:41

Witam; myslę, że tak można zrobić. Co do bi amp., to raczej normal, tyle, że tak, czy inaczej sygnał trzeba rozdzielac filtrami, czyli albo filtry aktywne we wzmakach albo pasywne w piecach. Taki prawdziwy sub może być tylko jeden, i tak jest w systemach wielokanałowych, bo efekt stereo, czy też przestrzenny w zakresie najniższych częstotliwosci i tak praktycznie nie jest wyczuwalny - nie wystepuje.

Wróć do „Podzespoły i układy”